keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Teoriajaksolla olemme tutustuneet Espanjassa kasvaviin puihin. Kävimme läpi 52 aurinkorannikolla kasvavaa lajia.
Marja kertoi mm. puiden valintaan vaikuttavista tekijöistä: Näkö- ja tuulisuojasta, esteettisyydestä ja hyödystä (esim. hedelmäpuut).
Puhuttiin myös puiden varjostuksesta, paikan valinnasta ja ilmansuunnan vaikutuksesta. Espanjassa puita ei pitäisi istuttaa lähelle asuinrakennusta eteläpuolta, jotta aurinko pääsee lämmittämään rakennusta esteittä.

Havupuita kaupungeissa ja pihoilla käytetään vähemmän. Männyissä voi olla keväisin (eniten tammikuusta huhtikuuhun) männynkulkuekehrääjä-nimisen perhosen toukkia, jotka ovat hyvin myrkyllisiä. Vain mustaanmäntyyn ei tule toukkia.

Lehtipuut ovat ainavihantia, osin lehtensä pudottavia tai kokonaan pudottavia.
Palmut jaetaan sulka- ja viuhkapalmuihin. Taatelipalmut rannikolla ovat melkein kaikki kuolleet puihin levinneeen pistiäisen myötä. Taatelipalmut tarvitsevat torjunta-aine ruiskutuksen 45 vrk:n välein, joten yhden palmun ruiskutus maksaa n.600 euroa. Palmuista on leikattava myös rumat, kuivuneet oksat.

Osaa puista voi hyvin kasvattaa ruukuissa (riittävän suurissa) terassilla tai parvekkeella. Tällaisia kasveja ovat mm. tarhapapaija, aitoviikuna, lamppuharja, oliivi- ja sitruspuut.

Ja esim. punainen joulutähti kasvaa 3-4 vuodessa pieneksi (3-4m) puuksi.

Kun valitaan pensasta tai köynnöksiä on huomioitava mm. koko, kukinta-aika, tuuliherkkyys, leikattavuus, myrkyllisyys ja tuhoeläimet.

Teoriatuntien jälkeen olen etsinyt käsiteltyjä kasveja luonnosta ja kuvannut niitä.
Olen myös kuvannut laattoja ja kiveyksiä ja puistotyöntekijöitä työssään.
Siemenet istutettu

Antonio

Palmujen leikkausta

 Aasien vanhainkodilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti