sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Kuva parvekkeelta Los Pacosiin ja vuorille.


Pääsin osallistumaan puutarhanhoidon ja palstaviljelyn kurssille Espanjan Fuengirolaan kahden kuukauden ajaksi.
Lento, junamatka Malagasta ja majoittuminen menivät mukavasti.
Sain heti ensimmäisenä iltana nettiyhteyden toimimaan, joten ikävä ei ole päässyt yllättämään, kun kotiin on voinut pitää säännöllisesti facetime yhteyttä.

Puutarhanhoidon kurssia pitää puutarhuri Marja Soimala, joka omien sanojensa mukaan on aloittanut puutarhan hoitamisen 3-vuotiaana ja opiskellut ja tehnyt työtä alalla koko elämänsä. Hän on toiminut puutarhurina ja yrittäjänä Suomessa ja nyt Espanjassa seitsemän vuoden ajan.

Ensimmäisellä kerralla kurssilla käsiteltiin kasvioppia. Listaan tähän lyhyesti asioita joista puhuttiin. Käytiin läpi kasvien rakennetta lähtien soluista, valkuaisaineista, hiilihydraateista, rasvoista, orgaanisista- ja epäorgaanisista yhdisteistä.
Puhuttiin lehtien tehtävästä, juurista (jälkijuurista), vesitaloudesta, ravinnetaloudesta ja lannoittamisesta.

Saatiin tietoa myös kasvuhormoneista, kasvualustasta ja kasvinsuojelusta ja kasvien istuttamisesta. Marja kertoi paljon käytännön neuvoja käsittelemistään asioista.

Sitten päästiin palstalle käytännön töihin. Palsta sijaitsee n.15 minuutin kävelymatkan päässä asunnolta. Sitä pitää 80-vuotias Antonio (iloinen aito Espajalaispappa) vaimoineen ja tietenkin palstalla pyörii myös perheen Linda koira.
Antonio itse kasvattaa tontilla viiniköynnöksiä ja avokadoja, sekä kausivihanneksia. Tontin yhdessä nurkassa on kanatarha ja naapuritontilla ankkoja ja pari hevosta. Hyvin idyllinen paikka, vaikka kaikki vähän ränsistyneeltä näyttääkin.

Meillä kurssilaisilla on omat pienet palstamme (n.3x3 m). Ensin käänsin lapiolla maan omalta palstaltani. Pääsin käymään Jaana ystävän autolla n.10 kilometrin päässä sijaitsevassa taimimyymälässä. Siellä sanakirja kourassa selvitin taimien nimiä.
Täällä myydään paljon vihanneksia mm. erilaiset kaalit, punajuuret, artisokat, sipulit pieninä taimina (n.4-5 cm). Ostamani  pienet taimet maksoivat  6-40 senttiä. Oregano ja laventeli olivat jo hyvän kokoisia, mutta nekin edullisia 0.90€ ja 1€. Siemeniä myynnissä oli vähemmän.

Palstalleni on istutettu porkkanaa, purjoa, latva-artisokkaa, munakoisoa, jäävuorisalaattia,kukkakaalia, mansikkaa, tilliä, laventelia, oreganoa, pimiento padron paprikaa (sitä vihreää, jota syödään kebabin kanssa). Unikoita laitoin kasvamaan siemenistä ja yritän löytää vielä huomenna jotain kukkien siemeniä tai taimia. Yhteisesti kasvamassa bataattia ja erilaisia perunalajeja. Kasteluvuorot on jaettu, aurinko kovettaa maanpinnan yllättävän nopeasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti